Een bijzondere leerkracht: mevr. Van Puymbroeck

Een bijzondere leerkracht: mevr. Van Puymbroeck

Wat als … je leerkracht Beeld plots opduikt in een boek? 

OLVI Boom is een BV rijker. Of moeten we zeggen een BW, een Bekende Woldoener? Want Mevrouw Van Puymbroeck werkte mee aan een boek dat sinds 22 november in alle boekhandels te koop is. Daar wilden we natuurlijk wat meer over weten, dus zochten we haar op voor een kort interview. 

Waarom hebt u meegedaan aan het boek ‘De Woldoeners – steek per steek naar een mindful brein’? 

“Meestal zeg ik ‘ja’ en begin ik pas daarna na te denken over wat de vraag precies was. Dat was hier ook zo. Maar het project prikkelde mij echt en ik sta altijd wel open voor een nieuw avontuur. Kijk, naast leerkracht zijn wij natuurlijk ook allemaal nog gewone mensen met hobby’s en interesses naast het onderwijs. Bij mij is handwerk daar één van.  

Als ik in een boek mag vertellen hoe ik creatief aan de slag ga met wol en vooral zonder een vast patroon, waarom dan niet? Ik heb er een prachtige tekst over mezelf voor in de plaats gekregen. Die vertelt haarfijn wie ik ben, waarom ik de dingen doe die ik doe en vooral hoe ik ze doe. Noem het mijn levensvisie die hierin wordt samengevat. Wees jezelf, steel met je ogen en geef aan wat je ziet een hoogst eigen draai… Dat is zowat de kern van mijn bijdrage.

Ik voel me heel dankbaar dat ik het hele maakproces van dit boek van heel dichtbij heb kunnen volgen. Ik heb heel veel bijgeleerd over hoe je zo’n boek maakt. Ik weet nu dat zoiets best veel doorzettingsvermogen en flexibiliteit vraagt van de makers.” 

 

Welke reacties kreeg u tot nu toe al en wat verwacht u nog? 

“De reacties zijn heel lovend. Niet enkel over mijn persoonlijk verhaal, maar over het ganse boek. En terecht, het is een pareltje. Handwerk is een vorm van therapie zonder dat je ervoor naar een psycholoog of coach moet gaan. Die boodschap draag ik met plezier mee uit. Eigenlijk ben ik niet zo bezig met wat mensen ervan vinden… maar het is natuurlijk leuk om enthousiaste berichtjes te ontvangen. 

Ik hoop gewoon dat heel veel mensen door dit boek geïnspireerd mogen worden. Dat het bij hulpverleners misschien een even makkelijke doorverwijzing mag worden als yoga of meditatie. Niet alleen vrouwen en oudere mensen vinden breien en haken leuk: ook onder jongeren en mannen verspreidt de microbe zich nu snel. Heel tof!” 

 

Kan wie hier op school geprikkeld is door dit boek bij u terecht om creatief aan de slag te gaan? 

“Natuurlijk! Als leerkrachten en/of leerlingen graag willen breien of haken of macramé knopen, dan maak ik daar tijdens de middagpauze met heel veel plezier tijd voor. Dus laat die vragen maar komen!”